Taxusboom - Taxus baccata Grondstoff Belangrijk   Ophaling Botanika Contact  
 

       
 

Winning van grondstoffen uit de taxus

Voor velen is het organisch afval, voor anderen komt voort uit een belangrijke drug.

 

 
  M.E. Muur en M.C. Wani ge´soleerd in 1971 uit de bast van de " Taxol " en toonde aan dat de stof heeft opmerkelijke cytotoxische activiteiten. Taxol, ook wel bekend onder de naam van paclitaxel, komt alleen in verwaarloosbaar kleine hoeveelheden in de bast van de Pacific taxusboom ( Taxus brevifolia ) vˇˇr (0,014 % ).

De boom groeit langs de Noord-Amerikaanse Pacifische kust bij lage dichtheid onder hoge naald-en loofhout stands.

Gedurende 200 jaren bereikt ongeveer 12 m hoog en een diameter van ongeveer 60 cm.

 
 

38000 bomen moesten worden gekapt voor het isoleren van 25 kg taxol te behandelen in een van de eerste klinische proeven 12000 patiŰnten.

Deze kwestie leidde tot een felle controverse, als een andere staking de taxus inventaris zou hebben gebracht aan de rand van uitsterven en had een onherstelbare schade aan het kwetsbare ecosysteem resultaat. Ook het bestaan van een uil, die afhankelijk is van deze boom zou met uitsterven bedreigd zijn geweest.

Later, alternatief extractie van de werkzame stof paclitaxel aangeboden in een natuurlijke basis van: paclitaxel kan het jaar scheuten Europese taxus (Taxus baccata) chemisch ge´soleerd, maar de prijs is zeer hoog, de opbrengst is laag en deze werkwijze is derhalve zeer duur.
 

 
 

Onderzoekers hebben lang gezocht methoden om het paclitaxel te verkrijgen en vonden een verwante precursor van het actieve bestanddeel, te weten de 10-deacetylbaccatine III (DAB III),  die ook chemisch kunnen worden ge´soleerd uit het jaar scheuten van taxus.

Al meer dan 20 jaar het bedrijf Botanika GmbH levert als een competente partner voor de farmaceutische industrie, de natuurlijke hulpbronnen voor de biotechnologische en farmaceutische uitvoering van dit verplicht onderdeel in de strijd tegen kanker.

 
 

Beste klanten,

Wij zijn leverancier van grondstoffen en geen farmaceutisch bedrijf, ook kennen wij niet de details van de toediening van deze geneesmiddelen.

Dank u voor uw begrip.

 
 
  Botanika GmbH
Hauptstra▀e 21 - 52152 Simmerath - Tel.: +49 (0) 2473 93 73 0
E-Mail
: botanika@botanika-center.de

 

Afdruk